Het is een wisselvallige aangelegenheid. Het avondeten. Met name maandagavond is een grote kanshebber voor een hectisch, chaotisch en niet al te gezellig eetmoment.
Na een heerlijk weekend met z’n allen, zijn we op maandag allemaal weer buitenshuis geweest.
Alle indrukken van werk en school moeten weer even hun plek vinden en dat komt er vaak uit bij het avondmaal.
Door schade en schande wijs geworden proberen we half 6 toch wel aan tafel te zitten. Om te voorkomen dat de meeste tafelgenoten een complete inzinking krijgen van vermoeidheid.
Het is daarnaast ook erg bepalend wat er op tafel staat. Valt het in de categorie, aardappels, vlees en groente? Dan komt dat de sfeer niet snel ten goede. En laat dat nou net vaste prik zijn op maandag.
We komen vaak handen, ogen en oren te kort op zo’n moment. De een schuift zijn bord weg omdat hij de betreffende groente ‘vies’ vindt. De andere onderhandeld zich suf over hoeveel groente er dan op gegeten zou moeten worden. En passant gaat er dan nog ergens een beker water over tafel. Zucht! kijk dan toch ook waar je die neerzet… nee het is al goed, t is maar water. En door.

Tegen de tijd dat de oudste twee net hun eerste hap gaan namen (want: vertragen is hun middlename op zo’n moment) heeft de jongste zijn bord al leeg voor we er erg in hebben. Die doet niet zo moeilijk, nog niet.
Dient zich wel meteen het volgende probleem aan. De jongste laat dan vaak met verbale ondersteuning weten dat hij geen zin heeft aan tafel te wachten tot ook zijn broers eindelijk hun eten op hebben.
Zoals ik al zei, lekker hectisch. Tussen al dat kabaal door doen mijn man en ik dan vaak ook nog een dappere poging even naar elkaars dag te informeren. Maar veel verder dan twee of drie zinnen komt zo’n gesprek vaak niet.
Goeie dag gehad? ‘ja ging wel, we hadden nog een vergadering over…’ . Einde gesprek 🙂

Ach ja. Dat komt dan wel weer als de jongens een kleine twee uur later in bed liggen.
Maar nu de jongens steeds ouder worden gebeurd het ook met regelmaat dat het juist wél gezellig is aan tafel! Dat we kunnen kletsen. Iedereen wat over zijn dag kan vertellen of we gewoon wat interessante kleutervragen beantwoorden.
‘Welk land ligt er naast Nederland?’ of ‘hoeveel geld moet je hebben om een huis te kunnen kopen’? Ja.. waar dat soort vragen vandaan komen? werkelijk geen idee! Maar wat kan de maaltijd dan toch voorbij vliegen!
Eerlijk is eerlijk, dit is bijna nooit op maandag en zal ook niet heel vaak zijn als er zoiets als rode bieten gegeten wordt.
Misschien toch maandag pizzadag overwegen… zal het werken?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *